In Turkije dreigt het leger in te grijpen zodra de scheiding tussen kerk en staat bedreigd wordt en in Frankrijk is het principe verankerd in de grondwet. In Nederland is de scheidslijn tussen beide machten minder streng en minder duidelijk. Ze vloeit voort uit de vrijheid van godsdienst en het discriminatieverbod. Met andere woorden: Binnen de grenzen van de wet mag iedereen zijn geloof belijden zoals hij wil en de overheid moet zich neutraal opstellen.

Het lijken prima regels om vraagstukken in de praktijk op te lossen. Toch is het niet voor iedereen helder waar de scheidslijn tussen kerk en staat ligt. Vandaar bijvoorbeeld de conferentie begin april, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die gemeenten moest helpen vraagstukken rondom religie op te lossen. Mag een gemeente bijvoorbeeld subsidie verstrekken aan een gebedshuis? En mag een gemeente met een imam praten over de inhoud van zijn preek? Een toen uitgereikt rapport moet houvast bieden bij het formuleren van beleid.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.