Door de gedeeltelijk gesloten grenzen voor Roemenen en Bulgaren kan de Nederlandse economie nog sterker krimpen. Ondanks de crisis blijft er behoefte aan laaggeschoolde arbeiders. “Iemand uit de IT-sector gaat niet ineens tomaten plukken”, zegt Piet Emmer, hoogleraar migratie aan de universiteit van Leiden.

“Door de kredietcrisis zoeken veel bedrijven naar goedkope uitzendkrachten.” vertelt Gerlof Roubos, de directeur van de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars VIA. “Er zijn uitzendbureaus die aan deze vraag kunnen voldoen door Bulgaren en Roemenen in dienst te nemen. Dit doen zij zonder tewerkstellingsvergunning. Deze groep arbeiders is hier illegaal en is bij uitbuiting volkomen rechteloos. Het openstellen van de grenzen had dit kunnen voorkomen, omdat de arbeiders dan net zoveel rechten hebben als Nederlandse werknemers.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.