Waarom op de wachtlijst staan voor een medische behandeling als je in een ander land direct geholpen kan worden? Waarom zou je niet naar een ander land gaan voor een levensreddende behandeling als die in je eigen land niet bestaat? Burgers van EU-lidstaten hebben het recht om zorg in een andere EU-lidstaat te halen. Maar veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte.

Landsgrenzen mogen geen belemmering zijn voor de beste zorg die een patiënt nodig heeft. Hoewel zorgstelsels een nationale bevoegdheid zijn, is er ook op Europees niveau regelgeving waarvan veel EU-burgers kunnen profiteren. Alleen zijn maar weinig mensen op de hoogte van hun rechten. Om die reden kwam de liberale fractie van het Europees parlement vorige maand met een website: www.patient-rights.eu. Op de website kunnen EU-burgers uitzoeken welke  rechten ze hebben op medische zorg.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.