Een drakenbaby. Een baby geboren in het jaar van de draak is het grootste cadeau dat de natuur je kan geven in China. Een gouden toekomst lonkt voor jouw kleine draakje. ‘Onzin en bijgeloof’ vinden de meeste jonge Chinezen. Toch worden er steeds meer drakenbaby’s geboren.

De draak is het meest krachtige symbool uit de Chinese dierenriem. Het is het enige dier dat niet bestaat en staat voor hoop, kracht en geloof. Oude stammen in China hadden ieder een eigen symbool, zoals bijvoorbeeld een geit of een varken. De draak is gecreëerd uit de beste delen van deze symbolen en symboliseert de keizer.

Steeds meer ouders geven zichzelf een kleine draak cadeau, wat zorgt voor overvolle kraamafdelingen in het jaar van de draak. De kraamafdeling van het Beijing Maternity Hospital is van eind januari tot aan augustus helemaal volgeboekt. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar het ziekenhuis bevestigt dat er dit jaar spraken is van een kleine drakenbaby boom.

Mary is geboren in 1988 en een drakenbaby. “Denk je echt dat ik meer geluk zou hebben omdat ik een drakenbaby ben? Ik geloof niet dat dit het geval is. Het is gewoon een oud bijgeloof. Ik denk dat iedereen gelijk is en dat iedereen gelijke kansen heeft. Of je nou een drakenbaby bent of niet.”

Het krijgen van een drakenbaby, zorgt volgens Mary voornamelijk voor mentale rust. “In China zijn het de zakenmannen die het meest bijgelovig zijn. Wanneer zij een drakenkind krijgen, weten ze zeker dat ze er alles aan hebben gedaan om er voor te zorgen dat hun kind geluk heeft in zijn leven.” Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze het exacte uur, minuut en de seconde plannen waarop de baby ter wereld wordt gezet. “Maar dat is echt niet normaal.”

“Vroeger waren er minder drakenbaby’s, en was het erg bijzonder. Tegenwoordig zijn er zo veel manieren om de geboorte van de baby te plannen, dat er steeds meer drakenbaby’s worden geboren. Chinezen kunnen maar  één kind krijgen, dus plannen ze de geboorte van hun kind zorgvuldig.”
Het jaar van de draak is gevaarlijk voor drakenbaby’s. Volgens het oude bijgeloof moet je extra op je hoede zijn voor ongeluk. Om dit ongeluk af te wenden, is het van belang iets roods te dragen. Een rode armband, rood ondergoed en rode schoenen. Ouders voorzien hun kinderen van compleet rode garderobes.

Tracy is een drakenbaby en draagt iedere dag haar rode armband. “Vooral met Chinees Nieuwjaar is het erg belangrijk. Al hoewel ik weet dat het bijgeloof is, wil ik niet spotten met kwade geesten. Ik ben trots op het feit dat ik
een drakenbaby ben. De draak is speciaal, dus het kind is ook speciaal. Als het kon zou ik ook een drakenbaby willen. Helaas is dat niet mogelijk. Ik zou dan al weer 36 zijn.”

Luo Yi zegt er weinig om te geven dat hij een drakenbaby is. Rood draagt hij niet, en hij voelt zich zeker niet speciaal. “Er zijn zo veel drakenbaby’s, het resulteert in competitie. Je moet altijd wachten, altijd in de rij staan voor bijvoorbeeld een plek op de universiteit of in het sportteam.”

In het Beijing Maternity Hospital wacht de hoogzwangere mevrouw Jia op haar afspraak. “Inmiddels ben ik 33. Best oud om moeder te worden, maar toch wilde ik graag wachten. Het krijgen van een drakenbaby is speciaal. Het is een mooie traditie, die ik graag in ere houd.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.