Slachtoffers mensenhandel die zijn uitgebuit in Europa doen daarvan veelal geen aangifte bij de Nederlandse politie, aldus intern onderzoek van Recht in Zicht onderdeel van het Leger des Heils. Zij ondervroegen 51 slachtoffers die ongedocumenteerd in Nederland leven, waarvan het grootste deel oorspronkelijk uit Nigeria komt en die aangaven dat de uitbuiting voornamelijk in Italië had plaatsgevonden. In het rapport staan getuigenissen van gedwongen sekswerk, anderen belandden onder druk in de drugshandel.

Recht in Zicht geeft juridische ondersteuning en maatschappelijke begeleiding aan ongedocumenteerde slachtoffers van mensenhandel. Ze bieden hulp bij onder andere het aanvragen van een verblijfsvergunning, het vinden van een veilige slaapplek, medische zorg of dagbesteding. Recentelijk onderzocht de organisatie hoe Nederland slachtoffers van mensenhandel beschermde in de periode van juni 2019 tot en met juni 2021.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.