Samenwerken voor betere gehandicaptenzorg in Kaapverdië

De zorg voor verstandelijk beperkten staat in Kaapverdië in de kinderschoenen. Chelita Lima (27), een Nederlandse met Kaapverdische roots, is bezig met een ambitieus plan om die zorg naar een hoger plan te trekken. Te beginnen met twee van de weinige voorzieningen die de eilandengroep telt: instelling Villa Nova en dagbestedingscentrum CTO.

Chelita Lima werkt vanuit Nederland samen met de leidinggevenden van Villa Nova en CTO om de gehandicaptenzorg daar te verbeteren. Geen overbodige luxe, blijkt in Kaapverdië. Het dagbestedingscentrum bevindt zich op een verwilderd terrein en heeft zo weinig middelen (geen stroom, nauwelijks materialen om bijvoorbeeld mee te knutselen) dat het lastig is om de gehandicapten bezig te houden. Begeleider Brisolita Maria Fortes: “Meestal gaan we met de cliënten naar buiten, gewoon een tripje maken.” In Villa Nova heerst een relaxed sfeertje, maar de gehandicapten slapen op kale slaapzalen met tralies voor de ramen. De begeleiders doen hun uiterste best, maar zijn niet geschoold in gehandicaptenzorg.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.