Voorheen Ebola centrum nu de N.V. Massaquoi school in Monrovia

Liberia wordt over twee dagen op 9 mei officieel Ebola vrij verklaard. Het is tijd om de schade op te nemen en met wederopbouw te beginnen. Want: voordat het land weer ‘als vanouds’ kan functioneren, moet er nog heel wat gebeuren. Wat moet er bijvoorbeeld met de leegstaande Ebola behandelingscentra gebeuren? Neem de N.V. Massaquoi school in de sloppenwijk West-Point in de hoofdstad van het land. Tijdens de Ebola uitbraak werd de school gebruikt om Ebola patiënten uit West Point te isoleren van de gezonde bevolking. Hierna stond de school maanden lang leeg.

“Niemand durfde er naar binnen”, legt Glen Mason II, de directeur van de school uit. “De school werd met angstige ogen bekeken en mensen bleven op grote afstand.” Fotograaf John Moore maakte een hartverscheurende foto in de school die op de voorpagina van the Wall Street Journal werd afgedrukt. Afgelopen week werd de foto verkozen als winnaar van de Sony World Photo award. De foto laat Umu Fambulle zien die huilend over het lichaam van de dodelijk zieke Ibrahim staat gebogen. De foto is genomen in een van klaslokalen van de school in West Point. In datzelfde klaslokaal nemen volgende week weer kinderen op de schoolbanken plaats.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.