De kleine mantelmeeuw spreidt zijn vleugels

In Colombia zijn zestien nieuwe vogelsoorten ontdekt. Onder andere een eend, een duif en een meeuw zijn toegevoegd aan het dierenrijk van het Zuid-Amerikaanse land. De kleine mantelmeeuw werd op 13 februari 2008 voor het eerst gesignaleerd en gefotografeerd door Mark Gurney in Santuario de Fauna y Flora Los Flamencos, aan de kust van de Caribische zee zo’n 400 kilometer ten westen van Aruba. Deze meeuw leeft daar ver van zijn oorspronkelijke habitat. Het is een veel geziene vogel in Europa, maar in de Cariben is hij verre van bekend.

Kleine mantelmeeuwen zijn alleseters. Ze voeden zich met planten, dieren en afval. Deze vogels zwermen graag rond vissersschepen, maar leven ook op akkers en vuilnisbelten. In Nederland heeft de kleine mantelmeeuw zich in 1926 gevestigd, eerst op Terschelling en later langs de hele Nederlandse kust. Maar de vogel is al zeker 250 jaar oud. Hij komt al voor als ‘Larus fuscus’ in de lijst van de Systema Naturae uit 1758, maar dat wil niet zeggen dat de kleine mantelmeeuw niet al veel langer in Europa leeft

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.