Rozenkruisers leven in een microkosmos

Reimer is 30 jaar, werkt als ingenieur en woont samen met een dame van katholieke herkomst. Hij drinkt niet, rookt niet, eet vegetarisch en probeert geen geestdodende activiteiten te ondernemen. Dit vanwege zijn geloof. Reimer is leerling van het Lectorium Rosicrucianum (Latijn voor de School van het Rozenkruis). “Ik ben opgegroeid met het Rozenkruis. Op een gegeven moment ga je zelf beslissen. Toen heb ik jarenlang genoten van een leuke baan, veel feestjes en mijn vriendin. Toch voelde ik veel oppervlakkigheid. Ik wilde iets bereiken in het leven en had het idee dat ik dat bij het Rozenkruis kan.”

Het Lectorium Rosicrucianum is een relatief onbekend geloof en heeft wereldwijd zo’n 20.000 aanhangers. Ongeveer tien procent hiervan woont in Nederland. Oprichters zijn de gebroeders Leene. Zij begonnen in 1924 met hun activiteiten vanuit Haarlem. Henny Stok-Huizer sloot zich aan bij het gezelschap in 1930. Acht jaar later overleed één van de broers. De twee overgeblevenen schreven diverse boeken en artikelen onder de pseudoniemen Jan van Rijckenborgh en Catharosa de Petri. In de jaren vijftig legden zij het fundament voor de gnostieke geestesschool. Deze school gaat om de kennis van het hart. Leerlingen geloven dat god in alles zit en tegelijkertijd in niets.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.