Situatie Sri Lanka verslechtert in minder dan geen tijd

In Sri Lanka is geen tijd meer te verliezen verklaarde Sir John Holmes, adjunct secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor Humanitaire Zaken, die vorige week een bezoek bracht aan het land. De VN hebben officieel hun bezorgdheid geuit over de honderdduizenden inwoners die in het noorden van Sri Lanka gevangen zitten en onmogelijk kunnen ontsnappen aan het voortdurend geweld. In de noordelijke regio zijn het regeringsleger van Sri Lanka en de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) al maanden verwikkeld in een gewelddadig conflict.

De VN schat in dat ongeveer 200.000 burgers opgesloten zitten in een smalle strook land van veertien vierkante kilometer in de kuststreek Vanni. Deze heeft de regering tot ‘no-fire zone’ verklaard. “Veel van deze mensen zijn in de afgelopen maanden en jaren meerdere malen ontheemd. Het gevaar is nu dat zij in het kruisvuur van de strijdende partijen terechtkomen”, vertelde Holmes de Veiligheidsraad in een besloten vergadering. "Er zijn sterke aanwijzingen dat de LTTE de burgers verbiedt te vluchten," waarschuwde hij. Deze oorlogsstrategie stelt de ethische grens van het regeringsleger op de proef, die daarin faalt. Mensenrechtenschendingen door beide partijen zijn dagelijkse realiteit.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.