Knokken voor de Centen

Gemeenten hebben op basis van de Mediawet sinds 2010 een bekostigingsplicht voor de lokale publieke omroepen. Anders dan bij een "normale" subsidie kan de gemeente niet zomaar korten op de bijdrage van de omroep, in het kader van bezuinigingen. Er zal gemotiveerd moeten worden dat de lokale omroep hiermee het wettelijk bepaalde toereikende media-aanbod kan verzorgen en de continuïteit in de programmering kan waarborgen.

Uit het evaluatierapport over de periode 2013-2015 blijkt dat 21 procent van de gemeentes een lagere bijdrage geeft dan de VNG adviseert. Het rapport gaat hier verder niet op in. De gemeentelijke bijdrage is een grijs gebied waar niemand zich in verdiept, zolang het resultaat maar niet tegenvalt. Open Eyes student Arco van de Ree heeft op 5 februari 2018 alle gemeentes in Nederland per e-mail benaderd met twee vragen: 1. Is er een officiële lokale omroep actief? 2. Welk bedrag hebben zij in 2017 aan hun omroep betaald.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.