De kustprovincie Arakan in het westen van Myanmar staat bekend om zijn natuurlijke grondstoffen. De aarde bevat gas, olie, jade, en marmer. Daarnaast is bóven de grond een van de beste soorten teakhout van de wereld te vinden. Toch zijn de bewoners van de Arakan een van de armste groepen van het voormalige Birma. Veel van de rijkdom vloeit nog steeds naar de grootmacht die in het oosten aan Myanmar grenst: China. Een land dat nauwe banden had met het voormalig militair regime in Myanmar.

Een man legt zijn rechteroor op de blauwe pvc-buis die de grond in verdwijnt. Zijn gezicht toont opperste concentratie, terwijl hij probeert het zwarte goud te horen. Kort hiervoor stopte de kleine generator pruttelend. Het oude beestje, dat via een katrol een touw met daaraan een soort zuiger aandrijft, werkt op dezelfde olie waarnaar hier wordt gezocht. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.