Afgelopen weken spande het erom in de Eerste Kamer met de inperking van de vrije artsenkeuze. Na vurige debatten en een stemming afgelopen 16 december is het wetsvoorstel van VVD-minister Schippers door de PvdA van de baan geschoven. Voor alle tegenstanders een zegen. Zij hechten grote waarde aan dit onderdeel van de Zorgverzekeringswet. Wat voor betekenis heeft deze vrije artsenkeuze in de praktijk?

Het is vier jaar geleden dat het Brabantse gezin van Babette onverwachts voor een verdrietige tijd kwam te staan. Halverwege oktober 2010 kreeg het gezin te horen dat vader Peter ernstig ziek was. Al enige tijd voelde hij zich moe en verloor gewicht. Het bleek kanker te zijn en er moest direct actie worden ondernomen. Zijn mild en nier moesten worden verwijderd. Babette, de oudste dochter van het gezin, vertelt dat haar vader vervolgens op een speciale wachtlijst werd gezet. “Hij zou geopereerd worden door de beste chirurg van het Maxima ziekenhuis in Eindhoven.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.