De familie Ollong exporteert duurzame nootmuskaat van de Molukken naar Nederland. Ze werkt samen met lokale boeren en probeert goed te zorgen voor haar medewerkers. Het Nederlands-Indische familiebedrijf PT Ollop voorziet gezinnen van een vast inkomen en is daarmee van grote waarde voor de lokale economie. Op bezoek bij de firma Ollop. 

Hila, een kustdorpje op het Molukse eiland Ambon, was vroeger een belangrijke handelsplaats voor de Nederlanders. Het fort Benteng Amsterdam is nu een museumstuk en de haven bestaat niet meer. Vanuit Ambon-stad is het één rechte lijn door het groene, heuvelachtige landschap van het eiland, een taxirit van ongeveer een uur. Brommers, fietstaxi’s (becaks) en taxibusjes berijden de weg, een enkele keer is er een auto te zien. In dit rustige dorpje leven de bewoners een primitief bestaan. De hutjes worden gekleurd door de was die buiten hangt te drogen. Het straatbeeld wordt gevuld met vrouwen die manden op hun hoofd dragen, kleedjes waarop cacao en andere specerijen in de zon liggen te drogen en de vele kraampjes waar eten wordt verkocht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.