“We hebben hier nu 1700 vluchtelingen opgevangen in Melilla, terwijl we een capaciteit van 500 hebben. We doen wat we kunnen, maar het is een zware taak”, vertelt Enrique Roldán Jiménez. Enrique werkt als directeur vluchtelingenwerk bij het Rode Kruis in Melilla, een Spaanse autonome stad in het noorden van Marokko. Melilla heeft zo’n tachtigduizend inwoners en is compleet omringd door hoge hekken.

In het centrum van Melilla is weinig te merken van het vluchtelingenprobleem. De straten zijn schoon, de mensen wonen en werken er, zoals in elke andere Europese stad en niks wijst erop dat de stad grote problemen heeft. Maar dichter bij de grens wordt het grimmiger. Vluchtelingen worden er tegengehouden door middel van drie hekken tot wel vijf meter hoog die Melilla als een soort fort moeten beschermen. Tegelijkertijd is er een bloeiende smokkelhandel tussen de stad en Marokko ontstaan. Rijen Marokkanen staan aan de Spaanse kant van de grens met goederen op hun rug die ze Marokko binnen brengen. Op bepaalde uren mogen de goederen belastingvrij de grens overgebracht worden en alleen Marokkanen uit de grensprovincie Nador mogen zonder visum in Melilla komen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.