Het heeft wel iets weg van een moestuin, de vijftig hectare landbouwgrond van de zestigjarige Najib Bachiri net buiten de stad Berkane. Najib is een biologische boer en hij laat maar wat graag zijn organische rode pepers, paprika’s, aubergines en pompoenen zien. Maar zo mooi als het eruit ziet, zo slecht gaat het met zijn boerderij. Als biologische boer is het vrijwel onmogelijk om genoeg geld te verdienen. Toch zal Najib nooit naar de pesticiden grijpen.

Er zijn in de provincie Berkane achttien biologische boeren. Zij hebben onderling afgesproken niet dezelfde gewassen te verbouwen, zodat ze geen concurrentie voor elkaar vormen. Elk jaar rouleren ze de gewassen die ze verbouwen. Maar het is maar de vraag hoeveel ze dat helpt, als je bedenkt dat er in Berkane duizenden boeren zijn die wél pesticiden gebruiken. Door deze verdelgingsmiddelen groeien hun gewassen beter en daardoor kunnen zij deze eerder op de markt brengen en grotere hoeveelheden produceren. Najib wijst naar een stuk land in de verte: “Daar groeien mijn asperges. Nu is het aspergeseizoen, maar die van mij zijn nog lang niet klaar om te oogsten. De marktprijs voor een kilo asperges ligt nu rond de vijftien tot achttien dirham (€1,50 tot €1,80, red.). Wanneer ik ze kan verkopen, begint mijn prijs bij drie dirham. Dat kan zelfs nog dalen tot één dirham per kilo. Als de prijs zo laag is, laat ik ze zitten. Dan kost het me meer om werknemers te betalen dan dat het iets oplevert.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.