De wijk La Mina in Barcelona staat bekend als de meest problematische wijk van Catalonië. De buurt kent enorme sociaaleconomische problemen en wordt geregeerd door verschillende gipsy bendes die eveneens een groot gedeelte van de drugshandel in de Spaanse deelregio in handen hebben. Buurtbewoner Josep Maria Monferrer: “Het was en is een minimaatschappij binnen de normale maatschappij. Een urbaan eiland.”

Op de hoek van de Carrer de Venus en de Carrer de Ponent staat een rode terrastafel van het biermerk Cruzcampo. Eromheen zitten vijf mannen in plastic tuinstoelen backgammon te spelen, ze praten luid en spugen aan de lopende band de schillen van de zonnebloempitten uit waarop ze aan het kauwen zijn. Op tafel staan blikken bier en allemaal praten ze constant door elkaar heen. Ze zitten vlak voor het beruchte Venus gebouw in de Barcelonese wijk La Mina, een buurt die al sinds de jaren zeventig geldt als de meest problematische wijk van Catalonië en die sinds de jaren tachtig wordt geregeerd door gipsy bendes.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.