De muziek van de Groningse troubadour Ede Staal staat sinds kort op Spotify. De Wereld Draait Door besteedde dan ook uitgebreid aandacht aan de zanger die het Groninger landschap zo mooi bezong. De sfeer zat er goed in, totdat acteur Marcel Hensema een lans brak voor Groningers die zich achtergesteld voelen. "Ik voel in Groningen steeds meer woede richting de Randstad", zei Hensema. "Machteloosheid ook. Van Groningers, die zich zó bedonderd voelen, zó verschrikkelijk bedonderd." Want sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is in Nederland meer dan 3600 miljard m3 aardgas gewonnen, wat de schatkist zo’n 280 miljard aan inkomsten opleverde. Veel te weinig daarvan is terug naar Groningen gegaan, foeterde Hensema, maar de provincie draagt wel de gevolgen van de aardgaswinning. "200.000 vaders, moeders en kinderen zijn iedere nacht bang om te gaan slapen. En we doen níks, want het gaat om geld." Opeens viel er een ongemakkelijke stilte in de studio.

Er gaapt een kloof tussen Randstad en Randland. Dat bericht duikt steeds vaker op in de media. Als anti-Zwarte Piet-betogers op weg naar Dokkum worden tegengehouden, bijvoorbeeld. Of als populisme in krimpgebieden hoogtij blijkt te vieren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.