Als je met de auto door Moerwijk in Den Haag rijdt, lijkt het een multiculturele woonwijk als zovelen. Echter, als je goed kijkt zie je overal sporen van de rattenplaag waar de bewoners van de wijk al jaren door geteisterd worden. Conny Ligtvoet uit Moerwijk heeft zo’n acht maanden geleden op Facebook de actiegroep ‘Rattenprobleem Moerwijk’ aangemaakt. Met deze groep probeert ze de aandacht te trekken van de gemeente en woningbouwcorporaties. De rattenplaag is echter een probleem dat niet alleen door de instanties op te lossen valt, want er zijn verschillende oorzaken waardoor de bewoners van Moerwijk zelf ook bijdragen aan het probleem.

Conny woont nu een aantal jaren in Moerwijk en heeft de buurt zien verslechteren. “Toen ik hier net kwam wonen had ik een prachtige tuin waar rozen in bloeiden. Nu durf ik niet eens meer in mijn tuin te komen.” Conny durft zelfs niet haar tuin te laten zien, omdat de laatste keer dat ze dit deed er gelijk een grote rat langs haar voeten schoot. Dit komt doordat bewoners hun vuil zonder pardon in en om haar tuin en die van anderen, inclusief zichzelf, gooien. Volgens Conny lijkt Moerwijk inmiddels meer op een open vuilnisbelt dan op een woonwijk. Nadat de actiegroep in het leven geroepen was en aandacht kreeg van TV-West, kon de gemeente niet meer om de Moerwijkers heen. De wethouder van Den Haag heeft het opgepakt en wethouder Richard de Mos is met een rattenoffensief gekomen. Ook al zei de gemeente eerder dat het niet mogelijk was, zijn er nu meer handhavers in de buurt en de begroeiing die eerst twee keer per jaar gesnoeid werd wordt momenteel zes keer per jaar gesnoeid. De woningbouwcoöperaties en de gemeenten werken inmiddels samen. Conny vindt dat de gemeente goed zijn best doet, maar dat de woningbouwcoöperaties het nog regelmatig af laten weten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.