Alle Nederlandse gemeentes – op een enkele kleine na – maken afspraken in het geheim. Liset Hamming onderzoekt of deze geheimhouding volgens de regels wordt toegepast. En of dat voldoende controleerbaar is voor gemeenteraden en betrokken burgers. Zijn ‘geheime’ documenten wel zo geheim?

Stel je voor: je loopt met een boze meneer Bos in een bos in Alkmaar. Al een jaar vecht hij met man en macht tegen een beslissing van zijn gemeente Alkmaar: het ziekenhuis in Alkmaar mag 8.000 m2 eeuwenoude bomen van het oudste stadsbos van Nederland kappen. Meneer Bos is daar faliekant tegen, maar voelt zich niet gehoord. Niet zo gek ook, want de afspraken tussen de gemeente en het ziekenhuis zijn een jaar lang geheim geweest. Pas na een lange procedure is de overeenkomst openbaar gemaakt. Maar de 10-0 achterstand die Bos heeft opgelopen kan dan al niet meer worden ingehaald.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.