Een Nederlands paspoort gebruiken om een Syrische vluchteling naar Nederland te halen: dat is mensensmokkel. De veroordeling in deze rechtzaak heeft mogelijk vergaande consequenties voor een vrouw met goede bedoelingen. Fatima A. riskeerde haar verblijfsvergunning voor een minderjarige vluchteling uit Griekenland.

Verdachte Fatima A. (40) komt op vrijdag 2 oktober 2020 voor in de rechtszaal van Haarlem. Fatima woont ongeveer 2,5 jaar in Nederland, na met haar gezin uit Syrië hierheen gevlucht te zijn. Bijna een jaar eerder, op 8 november 2019 vloog Fatima vanaf Schiphol naar Athene, Griekenland, om een paar dagen later terug te keren met een Syrische minderjarige vluchteling. Ze probeerde de jongen op het paspoort van haar eigen zoon Nederland binnen te krijgen. Maar daar trapte de Nederlandse douane niet in. Op Schiphol werden ze aangehouden door de marechaussee en in hechtenis genomen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.