Na de verwoestende branden in het kamp Moria op het Griekse Lesbos drongen Nederlandse oppositie- én coalitiepartijen direct aan op een snelle helpende hand. Er kwam een overeenkomst; de Moria-deal. In totaal honderd kwetsbare mensen, waaronder vijftig alleenreizende kinderen zouden voor de Kerst naar Nederland komen. Echter weet niemand waar deze alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft geen antwoord op vragen over welke kinderen aan de gestelde criteria voldoen, in Nederland zijn ze (nog) niet.

De Moria-deal van verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol bestaat uit twee delen; enerzijds zouden vijftig mensen minderjarige kinderen in gezinsverband naar Nederland komen. Bovendien zouden er vijftig alleenstaande minderjarige asielzoekers worden geselecteerd. Zij moeten jonger dan 14 jaar zijn en een grote kans op asiel hebben. Over de deal is verbazing. Deze zou zowel in strijd zijn met internationale verdragen, als onuitvoerbaar.     

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.