In 2010 noemde Hilary Clinton Maleisië een “model of progressive islamic society”. In datzelfde jaar kwam RapidKL, het openbaarvervoerbedrijf in de hoofdstad Kuala Lumpur, met het initiatief "Ladies Only”; bussen speciaal bedoeld voor vrouwen. Sinds enkele weken zijn er zelfs aparte parkeerplaatsen in de stad. Komen deze initiatieven vrouwen tegemoet of gaat het moderne Maleisië de conservatieve kant op?

“Het openbaar vervoer is voor vrouwen vooral tijdens de drukke spits ongemakkelijk”, vertelt Mohd Azam Omar, directeur van busbedrijf RapidKL. “Er zijn in Maleisië wel echte heren, maar een klein gedeelte is dat niet.” De vrouw naast hem begint bij het woord ‘klein’ betekenisvol te lachen. “Zelfs wanneer de bus maar half vol is, beginnen mannen al te duwen en te trekken, en daar houden vrouwen niet van.” RapidKL begon daarom in december 2010 met een test voor speciale vrouwenbussen. Volgens Mohd Azam Omar was dat een groot succes, de speciale vrouwenbus werd snel populair. Inmiddels rijden de bussen op 11 lijnen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.