Topmannen uit het bedrijfsleven, ontwikkelingsexperts van de Verenigde Naties en verlegen, maar ondernemende jongens uit de sloppenwijken van Nairobi zijn het over één ding eens: internet is een belangrijk middel in de strijd tegen armoede.

In de woorden van de voormalig Intel-baas Craig Barrett: “Het verschil tussen arme en rijke landen zal niet meteen oplossen, maar toegang tot internet geeft mensen in arme landen wel een kans. Het creëert een omgeving waarin mensen investeringen kunnen doen die winst opleveren.” Denis Otieno, een jongen uit de Keniaanse sloppenwijk Korogocho, is het hiermee eens: “De wereld gaat met lichtsnelheid van analoog naar digitaal. Zolang mensen hier bang zijn voor computers, blijven we verder achterop raken in de wereld.” Daarom opende Denis op 7 november 2012 een spraakmakend nieuw café in het dichtbevolkte Korogocho, wat toepasselijk ‘schouder aan schouder’ betekent. Terwijl het regenseizoen de stoffige zandwegen in een grote modderpoel heeft veranderd die de wijk van boven tot onder bruin kleurt, zetten twee tl-buizen het eerste cybercafé van Korogocho in een helderwit contrast met de buitenwereld. Acht computers staat keurig opgesteld in twee rijen: één voor de volwassenen, die hier een computercursus kunnen volgen, en één voor kinderen die het populaire spel Grand Theft kunnen komen leren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.