Het wordt een spannend jaar voor de politiek in Georgië. In oktober zijn er parlementsverkiezingen, een jaar later gevolgd door presidentsverkiezingen waaraan de huidige president Micheil Saakashvili volgens de grondwet niet meer mee mag doen. De vraag of Saakashvili’s partij in oktober zijn meerderheid in het parlement kan behouden is belangrijk voor de toekomst van Georgië. Er is vooralsnog weinig te merken van de oppositie.

In november 2003 liep Micheil Saakashvili met een roos in zijn hand het regeringsgebouw van Georgië in. De Rozenrevolutie was een feit. In eerste instantie leek het erop dat Georgië na deze ommekeer zijn autoritaire regime zou omruilen voor een westerse liberale democratie. Nu weten we dat de ene politieke elite verdreven werd door afvalligen van dezelfde elite. Saakashvili creëerde een autoritair regime dat de buitenwereld wil laten geloven dat het democratisch is. Dit was nodig omdat hij van begin af aan op goede voet met de VS en de Europese Unie wilde komen te staan. Daarnaast wilde hij af de invloed van Rusland, dat bijna twee eeuwen de baas was in Georgië.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.