"Onze stad is net een circus". Dat is hoe sommige Albanezen hun hoofdstad Tirana karakteriseren. Oude communistische flats zijn beschilderd met abstracte vormen in felle kleuren rood, geel, oranje, blauw en paars. Oud-burgemeester en kunstenaar a is verantwoordelijk voor deze opmerkelijke transformatie. Waarom gaf hij zijn stad eigenlijk zo’n rigoureuze make-over? Wat zijn de reacties?

Edi Rama werd in 2000 verkozen tot burgemeester van Tirana. Hij had de hoofdstad van Albanië elf jaar onder zijn hoede. Rama, van huis uit kunstenaar, wilde zijn stad een nieuw aanzien geven. De transitieperiode na de dood van de communistische dictator Enver Hoxha, grofweg van 1985 tot het aantreden van Rama in 2000, had zijn tol geëist. Dat was onder andere te zien aan de hoeveelheid illegale gebouwen in de stad.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.