De sportliefhebber zal de Olympische Spelen van 2016 in gedachten hebben, de voetbalfan de komende Wereld Kampioenschappen in 2014 en de econoom zal denken aan de economische opkomst van het land. Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land komt regelmatig in het nieuws. Het staat in de top tien van de grootste wereldeconomieën ter wereld. Maar er is meer dan alleen economisch succes. Een groot deel van de bevolking moet nog altijd vechten om te overleven.

"Ik geloof niet in mijn land", zegt Eduardo Silva Gonçalves (20), student aan de Cásper Líbero Universiteit in São Paulo, terwijl hij zijn sigaret even neerlegt. De muziek uit een plaatselijke club in São Paulo klinkt op de achtergrond. De club is vlakbij de Paulista Avenue, de straat die geldt als de meest belangrijke straat in de stad. Hier bevindt zich het economische, culturele en sociale centrum van São Paulo. Eduardo denkt dat veel mensen het met hem eens zijn. "De wereld praat over een Brazilië dat economisch gezien in opkomst is", vertelt hij. “Dat klopt, maar dat is dan ook het enige. Bijna twintig procent van de bevolking is nog arm te noemen en leeft in sloppenwijken, de favelas. En tussen de arme bevolking en de middenklasse zit ook nog de C-class. Dat zijn Brazilianen die arm waren, maar nu iets meer te besteden hebben."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.