Vier jaar en vijf asielprocedures verder heeft de Eritrese Merhawi Zersenay (19) een verblijfsvergunning. “Hij is door het dolle heen,” vertelt zijn advocaat Andrea Pool. Merhawi zijn vergunning gaat door een fout van de IND met terugwerkende kracht in op 2 augustus 2017, de dag dat hij aankwam in Nederland. Sindsdien probeert hij een vergunning te krijgen, maar steeds werd hij afgewezen.

Merhawi heeft een zwaar jaar achter de rug. Zijn verhaal kwam eerder naar voren in het artikel ‘Europees hof: het Nederlands beleid voor minderjarige vluchtelingen moet anders’. In 2020 kreeg hij net voor de coronapandemie te horen dat zijn vierde asielaanvraag werd afgewezen. Het probleem was dat hij kort daarna achttien zou worden. Op je achttiende kun je als je aanvraag is afgewezen niet meer rekenen op de steun die je eerst had van voogden, het COA of het AZC waar je zit. Er wordt gewezen op de rechten die je hebt, maar ook dat je in vluchtelingendetentie terecht kan komen. Dat wilde Merhawi niet en dus vluchtte hij weg uit het AZC. Hij leefde een tijdje op straat en kwam via een omweg terecht in de noodopvang in Utrecht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.