Het Europees hof in Luxemburg heeft afgelopen januari 2021 Nederland op de vingers getikt omtrent het niet goed naleven van de rechten van het kind. “Baanbrekend!”, zeggen advocaten Talia Radcliffe en Andrea Pool. Zij zijn dossiers aan het doorspitten van tientallen alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv) die nu een beroep kunnen doen op dat arrest. Het Europees hof eist dat Nederland haar regels aanpast waardoor meer minderjarigen wellicht wél asiel kunnen krijgen.

Het betreft de zaak TQ waarover het Europees hof in januari 2021 oordeelde. TQ zijn de initialen van een jongen die in Guinee geboren is, op zijn vijftiende in Nederland aankwam, maar terug moest van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Deze tussenbeoordeling werd hem in het voorjaar van 2019 medegedeeld. De jongen had echter geen familie of kennissen meer in Guinee, waardoor deze minderjarige er helemaal alleen voor zou staan als hij terug zou moeten. Daarbij was TQ door omstandigheden hier in Nederland depressief geraakt en was hij in behandeling bij een psycholoog. En hoewel hij tegen zijn uitzetting in hoger beroep ging, werd zijn verzoek steeds afgewezen. Zijn advocaat besloot daarop zijn casus bij het Europees hof in Luxemburg neer te leggen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.