Een pizzabezorger scheurt door een rustige straat in Beyoglu, één van de hipste uitgaanswijken van Istanboel. Hij slingert en gebruikt daarbij de volledige breedte van de straat. Het maakt niet uit, want de straat is leeg. Tot nog geen halfjaar geleden had de bezorger een andere route moeten kiezen. Dit was de plek in Istanbul waar de terrassen tot diep in de nacht gevuld waren.

In juli 2011 besloot de gemeente Istanbul onder leiding van de AK-partij dat het zo niet langer kon en dus moesten alle buitenterrassen abrupt verdwijnen. Bekir Ergün is de trotse eigenaar van Teorito, een klein, hip cafétje aan de rand van Beyoglu. Ook hij heeft zijn terras moeten weghalen. “Tien tafeltjes stonden hier”, zegt hij terwijl hij de ruimte rondom zijn café aanwijst. “De straat was levendig, maar daar is nu niet veel meer van over.”

Voor Ergün, maar ook voor vele andere horecaondernemers in de wijk, kwam de nieuwe regelgeving als een verrassing. Veel horecaondernemers hielden zich niet aan hun vergunning voor maximaal tien tafels per terras en dat was voor de AK-partij het argument om de terrassen te verwijderen. Bilal Macit, parlementariër voor de AK-partij en afgevaardigde voor Istanboel: “Als horecaondernemers toestemming hadden om tien tafels op het terras te zetten, dan stonden er twintig. Je kon amper over straat. Als er brand was uitgebroken zouden er honderden doden zijn gevallen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.