Oeganda staat de laatste jaren bekend om haar strenge anti-homo beleid. In 2009 kwam de politicus David Bahati met een voorstel voor een anti-homo-wet. Hoewel homoseksualiteit al illegaal is in Oeganda, moet de nieuwe wet ervoor zorgen dat homoseksuelen zelfs de doodstraf kunnen krijgen voor hun ‘misdaad’. Internationaal is er veel protest geweest, wat er indirect voor gezorgd heeft dat president Museveni de plannen voorlopig op de plank heeft gelegd.

Ongeveer 95 procent van de Oegandese bevolking keurt homoseksualiteit af. Bij navraag blijkt dat veel mensen -van taxichauffeurs tot journalisten- ervan overtuigd zijn dat het fenomeen vóór de Britse kolonisatie niet bestond. “De blanken hebben Oeganda opgezadeld met homoseksualiteit”, vertelt Simon, een taxichauffeur in Kampala. De meesten spreken uit dat de doodstraf hen te ver gaat, maar dat homoseksuelen zeker gestraft mogen worden. Opvallend is de onwetendheid bij veel Oegandezen wat betreft het verschil tussen pedofilie en homoseksualiteit. Wanneer het onderwerp homoseksualiteit aangesneden wordt gaat het al gauw over oudere mannen die seks hebben met jonge jongens.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.