“Slapstick is typische Maleisische humor”, vertelt filmmaker Khairil M. Bahar (34). “Grappen over de maatschappij en de politiek zijn bijna geheel naar de theaters verdwenen, door de strenge censuur op televisie en films. Enkel jonge opkomende stand-up comedians wagen nog een kritische noot richting president Najib Razak of zijn partij UMNO (al sinds 1957 aan de macht, red.)”. Een verslag van de Red Carpet Avenue, dé plaats voor komedie in Kuala Lumpur.

Het is dinsdagavond en dat betekent Comedy Night op de Red Carpet Avenue in Kuala Lumpur. In café Tapis Rouge heeft deze avond het comedy gezelschap ‘The Playground’ een voorstelling. Bij binnenkomst zijn de gordijnen nog dicht. Er klinkt ouderwetse muziek uit de boxen, waarvan er eentje piept en kraakt. Dat ‘The Playground’ nog niet in het Carré van Kuala Lumpur speelt is wel duidelijk. Toch vormt de zaal een sfeervol geheel door het gedimde licht en de brandende kaarsjes op tafel.

Dan schuiven de zilverkleurige gordijnen opzij en begint de avond. De toetsenist speelt wat snelle deuntjes en een bonte verzameling van vijf mannen en twee vrouwen verschijnt ten tonele. Écht een bonte verzameling: één van de mannen heeft bijvoorbeeld een ouderwets petje op met een oranjekleurige zonnebril en één broekspijp opgetrokken. Een ander, wat meer gezette komediant, heeft een ijsmuts op zijn hoofd en een korte legerbroek aan. Om zijn nek hangt als versiering een slipper aan een touwtje. Het liedje dat ze zingen, bijna alles gaat in het Engels, sluit goed aan bij hun aparte kleding. De tekst geeft vooral weer hoe belachelijk ze er allemaal uitzien en dit werkt verrassend goed op de lachspieren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.