In de Javaanse cultuur is het bezit van vogeltjes zeer belangrijk. Bijna iedere familie heeft kooitjes met zogeheten Lucky Birds, die staan voor de maatschappelijke status van de eigenaren. Zangwedstrijden zijn de manier om de waarde van vogeltjes te testen, te gokken, prijzengeld te verdienen en om als familie goed uit de verf te komen.

Onder luid geroep en gefluit van de eigenaren moeten de Lucky Birds zo goed mogelijk presteren. Juryleden lopen onder rijen versierde kooien door met een strenge blik. “Dit is een soort van Idols voor gevederden. We beoordelen de vogels op zang, beweging en mindset”, legt jurylid Rajo uit. “Ten eerste moeten ze goed zingen, duidelijk articuleren. Ten tweede moeten ze in de maat heen en weer hippen door hun kooi en daarnaast is dus de mindset heel belangrijk. Een vogel zonder winnaarsmentaliteit maakt geen schijn van kans op dit niveau.” Voor de westerling is deze vogelzangwedstrijd een absurd schouwspel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.