Jarenlang leefden ze in vrede: de christelijke en islamitische inwoners van de Molukken. Maar bijna veertien jaar geleden ging het gruwelijk mis. Christenen en moslims raakten in een gewelddadig conflict. Een groep Molukkers is opgestaan om de vrede te beschermen en te verspreiden. Zij noemen zichzelf de Peace Provocateurs. 

Het is feest in het dorp Morela op het Molukse eiland Ambon. Er is een nieuw dorpshoofd gekozen en de inwoners van het dorp vieren het uitbundig. De inwoners dansen en eten van een enorm buffet. Dit alles onder de muzikale begeleiding van een lokale percussieband. Zelfs de bevriende dorpen in de buurt zijn uitgelopen om samen met de mensen van Morela een feestje te bouwen. Gebroederlijk gearmd danst iedereen door de hoofdstraat van de kleine desa, samenzang klinkt door het hele dorp. Het lijkt allemaal zo gewoon, maar nog niet zo lang geleden was dit feest nagenoeg onmogelijk geweest. De inwoners van Morela zijn namelijk islamitisch en de inwoners van de meefeestende dorpen christelijk. Mede dankzij de inzet van dominee Jacky Manuputty (47) zijn dit soort gemixte vieringen weer mogelijk.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.