In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst?  

"Het mensenrecht dat zegt dat we allemaal gelijk zijn, vind ik het belangrijkste", vertelt Marie desgevraagd. "Het is in praktijk het minst toegepaste en beïnvloedt alle andere rechten. We zouden allemaal op dezelfde manier behandeld en gerespecteerd moeten worden."

"Ik ben opgegroeid in Mauritanië en daar werd Zuid-Afrika beschouwd als een modern land. Toen ik hier kwam wonen, merkte ik dat er toch nog veel te doen werk is. Mensen leven hier in heel verschillende werelden. Zwarten, kleurlingen en blanken wonen vaak nog naast elkaar."

Dat is bijzonder jammer, want Zuid-Afrika is een land met zoveel potentieel, gaat Marie verder. Vechten voor haar eigen rechten heeft ze nooit moeten doen. "Ik heb hier wel veel discussies met mensen die zich racistisch uitlaten over kleurlingen en zwarten. Ik voel vooral dat ik moet opkomen voor de rechten van die groepen."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.