In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst?

Barney Jordaan is getrouwd met een Vlaamse vrouw en studeerde ook in Vlaanderen. Hij gelooft in het uitpraten van conflicten in plaats van vechten "Er zijn maar een paar instituten in Zuid-Afrika die nog vrij zijn van corruptie. Er wordt gezegd dat je hier – maar ook in andere landen - bijna iedereen kan omkopen. De rechtbanken zijn volgens mij wel nog steeds betrouwbaar. Er zijn al incidenten geweest met corrupte rechters, maar die werden dan ook meteen uit hun functie gezet. Er is dus niet echt een probleem van corruptie. Wat er wel is in Zuid-Afrika, is een een probleem van incompetentie.

"Vaak worden er posities ingevuld door mensen die daar helemaal niet voor geschikt zijn. Dat komt mede door de apartheid. Er is nu een soort van positieve discriminatie aan de gang in het land. Mensen die wel een achtergrond hebben in recht, maar niet per sé de beste kandidaat zijn voor de job, krijgen toch de functie. En de betere kandidaten grijpen naast de job doordat ze niet de juiste connecties, het juiste geslacht of de juiste huidskleur hebben. Daardoor ontstaat er meer wantrouwen in het rechtsysteem dan door corruptie."

"Sowieso geloof ik dat het recht een belangrijke rol heeft, terwijl het eigenlijk het ergste instrument is dat je kan gebruiken om een conflict op te lossen. Het kost geld, tijd en het maakt relaties kapot. Zelfs als je de zaak wint. Ik geloof in het uitpraten van conflicten, in plaats van vechten of de rechtsgang."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.