De wereld moderniseert snel. Arbeiders worden vervangen door productievere machines om zo snel en goedkoop mogelijk zoveel mogelijk winst te maken. Het omgekeerde gebeurt in de wijk Kota Gede in Yogyakarta. Hier bewijzen zilversmeden dat de hun werk een ambacht is.

Geconcentreerd werkt Muktadi (45) aan zijn nieuwste sieraad. Het wordt een broche in de vorm van een bloem. Met vlugge vingerbewegingen weeft de zilversmid uit Kota Gede in Yogyakarta het zilver in de dunne bloemenmal. Net als de meeste zilversmeden uit Kota Gede verwerkt Mukadi zijn zilver nog op de traditionele manier. Het is veel werk. En voor iemand met een eenmanszaak kost het veel moeite om rond te komen. Bovendien is de concurrentie moordend, want de wijk staat bekend om de grote hoeveelheid zilversmeden. Waarom blijven de zilversmeden van Kota Gede op deze manier werken?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.