De Europese Unie heeft de afgelopen zes jaar haar terugkeerbeleid nauwelijks verbeterd. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een speciaal verslag. Vooral de onderhandelingen met niet-EU landen boekten weinig vooruitgang. Door de moeizame samenwerking keren uitgeprocedeerde asielzoekers bijna niet terug naar hun land van herkomst.

De Europese Rekenkamer (ERK) bekeek of de Europese Unie haar samenwerking met niet-EU landen in het overnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers heeft verbeterd. Die resultaten publiceerden ze afgelopen maandag in een speciaal rapport. Volgens de ERK heeft de EU tussen 2015 en 2020 weinig nieuwe deals gesloten met derde landen. De pogingen van de EU bleken volgens de ERK niet efficiënt genoeg. In de praktijk betekent dit dat herkomstlanden nauwelijks uitgeprocedeerde asielzoekers uit de EU terugnemen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.