In Nederland is religie voor veel gelovigen puur een spirituele kwestie. In Afrika is dit anders. Het christendom is in Kameroen doorgedrongen tot alle aspecten van het dagelijks leven, zoals gezondheidszorg. Zo zijn er kerkelijke ziekenhuizen met relatief moderne gezondheidszorg en verzorgen andere hospitalen duiveluitdrijvingen.

Om negen uur op zondagochtend stroomt de Apostolische kerk in het Kameroense dorpje Banga langzaam vol. Er wordt luid gezongen. De kerkbezoekers staan voor hun houten bankjes en klappen in hun handen. De drummer geeft het ritme aan. De kerk lijkt in niets op de kerken die we in Europa kennen. Hij is gehuisvest in een houten gebouwtje, waar met witte verf de tekst Apostolic Church op staat geschreven. Binnen is dit gebedshuis vrolijk versierd, er staat een microfoonstandaard en een drumstel met versterkers. Achter een tafel zitten twee predikanten.

Tussen het zingen door is er tijd voor een serieuze boodschap. De predikanten leiden de dienst en lezen uit de Bijbel. Ook de kerkbezoekers, die niet allemaal even goed kunnen lezen en schrijven, mogen af en toe een stukje uit de Bijbel voordragen. Maar met name de predikant is aan het woord. De voorgelezen Bijbelpassages worden uitgebreid geanalyseerd. Daarnaast krijgen de kerkbezoekers dringende adviezen mee: “Met mensen die niet in Jezus geloven, kan ik niet serieus praten”, zo waarschuwt de predikant. “Schenk de vijand geen vergiffenis, want hij komt altijd terug”, zo adviseert hij even later. De boodschap waarin de vijand alom aanwezig is en waartegen alleen diep geloof in Jezus bescherming kan bieden, staat in contrast met het vrolijke gezang en gedans en de kleurrijke jurken van de Kameroenese vrouwen. Niet alleen wordt er opgewekt gezongen, ook voor andere emoties is plaats. Er wordt hardop gehuild en zelf de drummer geeft zijn tranen de ruimte.

De Apostolische Kerk is een pinkstergemeente. Christelijke stromingen zoals deze hebben in Afrika een relatief grote aanhang. Het vrolijke zingen en dansen is kenmerkend voor deze geloofsstroming, maar ook gebedsgenezing en duiveluitdrijvingen zijn gebruikelijke fenomenen binnen deze Afrikaanse kerk. Hierin ligt zelfs een mogelijke verklaring voor de populariteit van de pinsterbeweging in Kameroen. Dit geloof geeft antwoorden op vragen omtrent ziekte en ellende die goed passen bij de Afrikaanse werkelijkheid. De teksten van de priester sluiten aan bij het dagelijks leven. Iedereen kent wel iemand die is overleden aan aids, malaria of een verkeersongeluk. “Maar jullie leven nog, omdat God het wil”, zo stelt de predikant de kerkbezoekers gerust.

Religie speelt in Kameroen een grote rol in het dagelijks leven van haar inwoners, ook in de gezondheidszorg en de kijk op gezondheid door de Kameroense bevolking. Zo heeft de Apostolic Church in Banga niet alleen een kerk, maar ook een ziekenhuis. Aan het hoofd van het ziekenhuis staat dezelfde predikant die op zondagochtend de dienst leidt. En dit is niet altijd tot de tevredenheid van het personeel van het ziekenhuis. Die vinden dat te veel belangrijke beslissingen worden genomen door iemand die te weinig verstand van zaken heeft, zo weet de Nederlandse coassistent Paul te vertellen die drie maanden in het ziekenhuis werkte.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.