In het Little Tibet van India, Ladakh, is het makkelijker voor toeristen in een rolstoel om op tour te gaan in de bergen dan voor de lokale gehandicapte bevolking om boodschappen te doen in de supermarkt. Gehandicapten worden met de nek aangekeken en horen volgens een groot deel van de bevolking thuis te blijven. De activist Mohammed Iqbal werd geboren zonder onderbenen, met onderontwikkelde armen en een gedraaid lichaam. Hij kreeg al vroeg te maken met discriminatie, maar laat zich niet klein krijgen.

Met een ijzersterke wilskracht zet Mohammed Iqbal zich iedere dag in om de strijd aan te gaan met vooroordelen, met name vanuit zijn stichting People's Action Group for Inclusion and Rights (PAGIR). De uitsluiting van gehandicapten in Ladakh is deels het gevolg van de boeddhistische traditie waar een sterk geloof in reïncarnatie centraal staat. Vooral de oudere generatie gelooft dat slechte mensen als straf worden gereïncarneerd met een afwijking. Voor de familie is de geboorte van een gehandicapt kind een schande. Ze worden zoveel mogelijk binnenshuis gehouden en uitgesloten van de maatschappij.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.