Wanneer je het klooster in de stad Yogyakarta in Indonesië binnenkomt, stap je in een hele andere wereld. Zo druk als het is op straat, zo rustig is het achter de muren. Ooit is deze katholieke gemeenschap opgezet door Nederlandse zusters tijdens hun buitenlandse missiewerk. Maar is het voortbestaan van de hechte gemeenschap in Yogyakarta nog wel zo zeker?

Enkele oudere Indonesische zusters spreken het Nederlands uit de koloniale tijd: “Hartelijk welkom.” Er woont ook een Nederlandse zuster in het klooster, zuster Anselma, zij kwam in 1949 naar Indonesië. Ze is de laatste Nederlandse non die in het klooster woont. Van een jonge generatie nonnen is er nauwelijks sprake. Provinciaal overste zuster Caroline Nuryati, zelf 50 jaar, vertelt: “Het is niet echt populair voor jonge vrouwen om zuster te worden en hun leven te wijden aan de kerk, aan God. Ik ben er bang voor dat onze gemeenschap stopt te bestaan.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.