In de stad Yogyakarta in Indonesië zijn nog steeds de sporen te zien die Nederland achterliet in de tijd dat het land nog in Nederlands bezit was. Een voorbeeld hiervan is het weeshuis Pra Yuwana. Een overblijfsel van de Nederlanders die criminele kinderen in Nederlands-Indië probeerden op te voeden.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd in Nederland een verbond gesloten om criminilatiteit onder de jeugd te bestrijden. Dit verbond heet het ‘Verbond der Verenigingen Pro Juventute’. Ook in Nederlands-Indië werd het verbond doorgevoerd. Dit resulteerde in een aantal opvoedingsgestichten in grote steden als Jakarta, Bandung, Surabaya, Semarang. Ook in Yogyakarta werd een opvoedingsgesticht opgericht. In 1988 besloot de Indonesische regering om alle gestichten te sluiten. Inmiddels heeft de regering de meeste gebouwen in beslag genomen, behalve in Yogyakarta. Aangezien de sultan van Yogyakarta eigenaar was van de grond, kon de Indonesische regering het gesticht niet overnemen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.