Fotograaf en journalist Joe Torres waagt zijn leven om de waarheid in de Filipijnen te kunnen vertellen. Journalisten zijn er hun leven niet zeker. “Ik was aan het koken in mijn appartement in Manila, toen ik buiten geweerschoten hoorde. Ik keek door het raam en hoorde weer schoten, dus dook weer naar binnen. Ik was doodsbang.”

Met 73 moorden sinds 1992 staat de Filipijnen op de tweede plek in de ranglijst van meest dodelijke landen voor journalisten, net na Irak. “Ik schreef toentertijd een verhaal over het leven van een politica voor een lokale krant”, vertelt Joe Torres. “Ze had macht over drie provincies en haar tegenstander stierf plotseling op een mysterieuze wijze. Ik begon de zaak te onderzoeken en al snel haalde mijn verhaal het landelijke nieuws. Ik kreeg dreigende telefoontjes en brieven met de boodschap ‘Better stop, or you’ll get killed’, maar daar keek ik niet heel erg van op. Pas toen er op mijn appartement werd geschoten, wist ik dat het menens was.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.