Moldavië, het armste land van Europa, wordt vaak gezien als een land verdeeld in een pro-Europees en een pro-Russisch kamp. Maar deze generalisatie doet tekort aan de actuele problematiek in het land. Sinds april 2009 heeft Moldavië geen staatshoofd meer. Op 18 november probeert het parlement toch een nieuwe president te kiezen, maar de kans dat dit lukt, is klein.

De huidige regering wordt geleid door premier Vlad Filat, leider van de liberaal-democratische partij. Hij kan echter niet goed door een deur met waarnemend president Marian Lupu, leider van de democratische partij. De van begin af aan broze regeringscoalitie is dan ook uit elkaar aan het vallen en is door de leider van de derde partij, Mihai Ghimpu, al dood verklaard. Toch kon dit niet verhinderen dat de drie leiders op 2 november bij elkaar kwamen om na afloop een gezamenlijke verklaring af te leggen waarin ze stelden dat de prioriteit van de drie partijen het kiezen van een nieuwe president is. Dit is belangrijk omdat de president disproportioneel veel macht heeft in de Moldavische parlementaire democratie. Hierdoor komen de regering en de premier alleen weinig aan regeren toe. Wel gaan de onderhandelingen met de Europese Unie over een toetreding in de verre toekomst door. Daar zijn ze trots op, maar dit is op het moment slechts een doekje voor het bloeden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.