Elk jaar, in de maanden mei, juni en juli, wordt de hooglandregio Puno, gelegen op vierduizend meter hoogte aan het Titicacameer in Peru, geteisterd door een extreme vrieskou. De lage temperaturen die deze periode kenmerken, zorgen jaarlijks voor een hoog sterftecijfer. Een falende overheid, slechte gezondheidszorg en extreme armoede zorgen ervoor dat het weerbarstige klimaat ook dit jaar weer tientallen doden eist.

In de maand juli alleen al overleden 27 kinderen onder de vijf jaar in de regio Puno aan longontsteking en griep. In 2010 stierven er in totaal 102 kinderen aan dezelfde doodsoorzaak op een populatie van ongeveer 130.000. Door de extreme kou is een groot deel van de arme bevolking in deze regio haar vee en gewassen kwijtgeraakt. Eén van de gedupeerde vrouwen, Luz Marina, schetst gedetailleerd de ernst van de situatie: “Als de vrieskou komt, dan raken we al onze schaapjes en lama’s kwijt. We zijn van hen afhankelijk voor voeding en wol. Door de kou krijgen we ziektes en komt er bloed uit onze handen, voeten en mond.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.