Eerste indruk van 'The Black Album' van Hanif Kureishi (1995): een vrij standaard verhaal over een jongen die in aanraking komt met een fundamentalistische interpretatie van de islam. Echter, tijdens het lezen wordt de lezer meegenomen in een intens verhaal van identiteit, interne strijd, de kunst van de verleiding en de uitkomst die het aanhangen van een ideologie kan bieden.

'The Black Album' is een Bildungsroman, een psychologische roman die verhaalt over de emotionele, morele en intellectuele groei van het (meestal jonge) hoofdpersonage. Het is voornamelijk een reactie op de fatwa die Ayatollah Khomeini uitsprak over Salman Rushdie naar aanleiding van diens boek ‘de Duivelsverzen’ in 1989. Als leesvoer voor op vakantie is het boek van Kureishi uiterst geschikt, maar reken erop dat je een paar dagen niet aanspreekbaar bent. Het is niet eenvoudig om het weg te leggen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.