Haïti heeft een nieuwe president, zo werd op 20 april 2011 definitief bekend gemaakt. Zanger Michel Martelly zal de hoogste positie van Haïti overnemen van René Préval. Er wacht hem geen gemakkelijke taak. Haïti is straatarm en nog lang niet bekomen van de aardbeving die het land trof op 12 januari 2010. Wat zal zijn presidentschap brengen en wat deden zijn meest recente voorgangers?

De vijftigjarige Martelly, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Sweet Micky, won de verkiezingen van 20 maart 2011 door het beloven van actie, herstel en vernieuwing. Snel resultaat, betere levensomstandigheden en meer banen zullen de Haïtiaanse toekomst kleuren, als we Martelly moeten geloven. Boven alles zal hij luisteren naar de Haïtianen. Martelly heeft zelfs een eigen stichting om rechteloze Haïtianen te helpen: Fondation Rose et Blanc. “Het is me opgevallen dat Haïti, ons prachtige land, ondanks de duizenden stichtingen die bestaan, in verval raakt”, zo stelt Martelly op de website van zijn stichting. De bevolking van Haïti wil hem graag geloven. Hij geniet vooral populariteit onder jongeren. Maar de verkiezingen zijn niet alleen een succesverhaal. De eerste ronde van de verkiezingen werd gekenmerkt door rellen, geweld, en fraude. Collega-artiest Wyclef Jean, die zich eerder ook kandidaat wilde stellen voor het presidentschap, werd in zijn hand geschoten nadat hij een verkiezingsdebat tussen Martelly en zijn tegenstander Mirlande Manigat had bijgewoond. Jean was een aanhanger van Martelly.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.