De plannen voor een nieuwe kerncentrale in Borssele stuitten tot voor kort op weinig weerstand. Na de gebeurtenissen rond Fukushima gingen duizenden mensen echter de straat op om te protesteren tegen kernenergie, net als in 1986 na de ramp in Tsjernobyl. Hoezeer wordt het milieu- en energiebeleid beïnvloed door de grillen van de publieke opinie? Daarover ging de laatste editie van Filosofie op de Zuidas, een discussie georganiseerd door de Vrije Universiteit.

Deze donderdag 14 april 2011 was Hugo von Meijenfeldt te gast, klimaatgezant namens het ministerie van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend directeur-generaal bij het ministerie voor Infrastructuur en Milieu. In een gesprek met filosoof Ad Verbrugge plaatste hij het Nederlandse milieubeleid in historisch perspectief. Het is nu 25 jaar geleden dat de grootste kernramp in de geschiedenis plaatsvond, in dat kader was de bijeenkomst oorspronkelijk ook gepland. De recente ramp in Japan gaf deze discussie onverwacht een actueel gezicht. Gebeurtenissen zoals deze zijn erg belangrijk voor het milieubewustzijn, zo werd duidelijk.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.