In Zuid-Soedan is in januari 2011 het referendum gehouden over de onafhankelijkheid van het zuiden ten opzichte van het noorden van het land. Dit referendum was eigenlijk van tevoren al zo goed als beslist: de onafhankelijkheid zou er komen. De manier waarop het referendum is gehouden moet echter kritisch worden bekeken volgens Soedan deskundige Jort Hemmer van Instituut Clingendael.

De situatie in Zuid-Soedan blijft precair. Dit is deels te zien aan de oplopende onrust in het zuiden van begin maart 2011 tussen regeringstroepen en milities, de beschuldigingen aan de regering in Khartoum dat ze deze rebellen zou steunen en het weglopen van de Zuidelijke regering uit de onderhandelingen met het Noorden. Dit geeft zowel de interstatelijke problemen in het zuiden als de scheiding tussen Noord en Zuid weer. Het is dan ook onduidelijk hoe de onafhankelijkheid tot stand zal komen als deze op 9 juli daadwerkelijk wordt uitgeroepen. Welke uitdagingen staan er op de agenda’s van zowel Noord- als Zuid-Soedan?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.