Na zijn hele leven als slaaf op een landgoed in de Chaco regio van Bolivia te hebben gewerkt, heeft Luciano Avendaños (37) sinds negen jaar een eigen stukje grond. Met zijn handen in zijn schoot gevouwen zit hij op een houten krukje achter de keuken van zijn huis. Hij spreekt zacht en met neergeslagen ogen: “Bijna dertig jaar heb ik keihard gewerkt, slecht gegeten en ben ik geslagen en vernederd. Nu ik vrij ben, kost het me moeite om mijn nederigheid van me af te schudden.”

Luciano Avendaños behoort tot de Guaraníes, een inheemse bevolkingsgroep van Bolivia die sinds eind negentiende eeuw als slaven zijn uitgebuit door de grootgrondbezitters op wiens land ze wonen en werken. Deze situatie is ontstaan na een veldslag in 1892 waar de inheemse volken van de Chaco vochten tegen de mestizo heersers. De inheemse volken verloren duizenden mensen en daarmee de veldslag. Mestizos die de millitairen diensten hadden bewezen, kregen grote stukken land en enkele families als slaven kado.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.